Gabioner och deras fördelar för din trädgård

Gabioner och deras fördelar för din trädgård
Från stabila byggobjekt till stillement i privata trädgårdar: Användningen av Gabioner ökar stadigt tack vare deras många fördelar. De är extremt praktiska, robusta, lättskötta, mångsidigt användbara, enkla att montera, individuellt fyllbara, finns i olika former och storlekar och dessutom miljövänliga. Oavsett om det är staket, Gabionmöbler eller specialbeställningar: Den som väljer att gestalta med stenkorgar får högkvalitativa och framför allt hållbara produkter. Investeringen i dessa – jämfört med andra något dyrare material – lönar sig också.

 

Gabioner är praktiska

Gabioner användes redan tidigt inom byggbranschen för att exempelvis stabilisera slänter, bygga murar eller uppföra bullerskydd längs starkt trafikerade vägar. Deras höga belastbarhet är dock också mycket praktisk på privata fastigheter: Stenkorgarna fungerar utmärkt som vind- eller insynsskydd i trädgården och minskar ljudnivån både för dig och dina grannar. Av dessa skäl används de ofta som stängsel eller terrassavgränsningar och kan lika väl fungera som släntstöd. Men det är inte allt: Fyll ståltrådskorgarna med naturstenar, så lagrar de solvärmen under sommaren – den konstanta värmeutsläppet på kvällen gör det perfekt att njuta av ljumma sommarkvällar på terrassen.

 

Gabioner är robusta

Oavsett om de är galvaniserade eller varmförzinkade: Den speciella beläggningen på Gabionerna ser till att de är utmärkt skyddade mot väderförhållandena. Fukt, kyla och värme påverkar inte tråden – korrosion förebyggs. Och eftersom detta inte bara gäller för själva trådnäten utan också naturstenar och Gabionkomponenter som spiraler eller C-ringar, visar sig modellerna för självmontering också vara mycket hållbara.

Dessutom talar en solid struktur och hög draghållfasthet för stenkorgarna. Rätt monterade och eventuellt förankrade klarar de vanliga stormar och markrörelser med lätthet.

 

Gabioner är lättskötta

Medan en trästaket till exempel måste målas då och då eller en grön häck måste beskäras regelbundet, kräver inte Gabionstaket någon omfattande skötsel – särskilt inte med korta intervaller. När de väl är uppsatta behåller tråden tack vare sin högkvalitativa beläggning både sin yttre och strukturella kvalitet. Om det skulle samlas lite löv och smuts mellan stenarna över tid, kan du enkelt och snabbt rengöra stenkorgarna med en vattenslang eller lövblåsare. Vanligtvis ser Gabionerna vackra och välskötta ut hela året.

 

Gabioner är mångsidiga

Gabioner är mer än staket och murar. Idéer som Gabiongrillen, en örtspirale, Gabionbänkar, upphöjda odlingsbäddar, vägkanter eller sopförklädnader av Gabioner visar hur mångsidigt du kan använda trådkorgarna. Gabionpelare som används som brevlåde- och lampfästen eller stöd för växter som murgröna blir också alltmer populära.

Stenkorgarna förskönar inte bara trädgården utan också inomhusmiljön. Använd mini-Gabioner som rustika fruktkorgar, täck dem med fiberduk och skapa eleganta blomkrukor eller fyll dem med fin grus och skapa unika ljushållare. Tillsammans med en ljusslinga ser trådnätverken särskilt mysiga ut.

Tänk större och bygg hyllor i industriell stil av Gabionerna – helst i kombination med trä. Andra möbler som vardagsrumsbord eller blomstertrappor är också tänkbara. Dessa passar perfekt in i en modern inredning och sätter charmiga accenter.

Förutom de olika formerna kan du fylla gitterkorgarna med andra material som tomma flaskor eller färgglada plastbollar och därigenom individualisera dem. Inomhus är du ännu mer flexibel: Dekorera gärna efter årstiderna, till exempel färgglada blommor på våren, maritima figurer och snäckor på sommaren, kastanjer eller ekollon på hösten och granris på vintern. Du ser: Kreativiteten känner inga gränser!

 

 

Gabioner är miljövänliga

Även om det inte är uppenbart vid första anblicken: Gabioner anses vara miljövänliga. När du fyller dem med naturliga stenar skapas otaliga mellanrum som fungerar som tillflyktsort för smådjur. Alternativt kan du till och med omvandla en del av din trådkorg till en insekthotell: Borrad hårdträ, håliga tegel- eller lertegel, halm, tallkottar, naturligt träull, tunna grenar, vass och bambu får till exempel plats på stenfyllningen. Och även trenden Upcycling kan du enkelt ta upp med dina Gabioner genom att till exempel använda gamla tegelstenar från rivna byggnader som fyllnadsmaterial. På så sätt ger du uttjänta föremål en andra användning.

Lazy Gardening med Gabioner – för alla som föredrar att koppla av i trädgården istället för att arbeta

Lazy Gardening handlar om att minimera trädgårdsskötseln och därmed spara tid för att bara njuta av din gröna oas. Det innebär: mindre ogräsrensning, ingen irriterande gräsklippning eller häcksaxning. Dessutom handlar det om att medvetet "lata sig" trädgårdera, alltså utan stress.

Du kan minska trädgårdsskötseln med enkla trick – och med Gabioner fungerar det särskilt bra, eftersom de är betydligt mer motståndskraftiga jämfört med andra material som trä eller växter.

 1. I upphöjda odlingsbäddar växer betydligt mindre ogräs som du måste plocka bort och skadedjur når sällan upp. Samtidigt är de ryggvänliga att arbeta med. Gabion-upphöjda odlingsbäddar visar sig också mycket robusta mot väder och behöver ingen särskild skydd.
 2. För att kunna undvika ständig gräsklippning eller åtminstone minska ansträngningen kan du anlägga snygga stenbelagda gångar och platser. Gabioner fungerar problemfritt som vackra gångområden, erbjuder här och där sittplatser eller plats för dekorativa blomkrukor.
 3. Istället för en häck som du måste beskära regelbundet, utgör Gabionstaket ett lättskött, robust och framför allt alltid befintligt tomtgränsskydd. Och det bästa: I motsats till vanliga murar fungerar trådnäten utmärkt som klätterhjälp för växter. Den som föredrar grönska kan alltså komplettera sin Gabion med murgröna eller klematis.

Gabionernas fördelar på en överblick

 • praktiska
 • robusta
 • lättskötta
 • mångsidigt användbara
 • enkla att montera
 • individuellt fyllbara
 • finns i olika former och storlekar
 • miljövänliga

Gestalta din trädgård stilfullt och lättskött – med Gabioner!

Drahtkörbe fyllda med naturstenar har många fördelar för din trädgård. Staket, bäddar och Co. uppfyller inte bara viktiga funktioner, utan presenterar sig också som riktiga blickfång. För med dessa mångsidiga talanger kan du genomföra olika trädgårdsprojekt – oavsett om det är med standardgabioner eller specialbeställningar för egna idéer. Dessutom kan du ytterligare försköna dina stenkorgar vid behov, till exempel med snygga lampor, elegant överdrag eller till och med en brevlåda.

Weiterlesen

Köp av gabioner - vad du bör tänka på

Hinterlasse einen Kommentar

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.